SATSO Meclisinde Gündem Nitelikli İstihdam ihtiyacı, kentsel Dönüşüm ve Enflasyon oldu
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller, Et ve Süt Ürünleri) tarafından sunulan Ekmek ve Pide Azami Fiyat Tarifesi Teklifi maddesi görüşüldü.
Madde hakkında açıklamada bulunan Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ergin Balcı, son dönemlerde işçilik, enerji ve hammadde maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle üye firmalardan bu konuda talep dilekçesi aldıkları ve komite olarak yapmış oldukları araştırma neticesinde ekmek tarifesinin 250 gr. 10,00TL, 500 gr. 20,00TL, 1050 gr. ise 40,00TL olarak; Pide tarifesinde ise 330 gr. 20,00TL, 500 gr. 30,00TL, 670 gr. 40,00TL olarak satılması uygun görüldüğünü belirtti. Tarife teklifleri meclis üyelerinin oylarına sunularak valiliğe gönderilmek üzere kabul edildi.
Madde hakkında söz alan 17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “Pide fiyatlarına baktığımızda 1 yılda 6 TL’den 20 TL’ye çıkmış. Bu enflasyon ve hayat pahalılığının durdurulması gerekiyor. Bu fiyatı gündeme getiren de bizim üyemiz, elbette onun yanında da yer alacağız ancak durumu olmayanlar, emekliler var. Bu fiyat giderlerini, bu enflasyonu, bu yakıt giderlerinin durdurulmasını diliyorum.” dedi.
Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde Söz Alan;
18.Meslek Komitesi (Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri) Meclis Üyesi Bora İshakoğlu, yapı denetim firmalarının işleyişi ile ilgili detaylı bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi; “Biz yer bilimciler, çalışma yapılacağı zaman ilgili belediye tarafından veya bireysel olarak kendi parselinizle alakalı bir imar çalışması yapacaksanız ve yahut da belediye bir imar çalışması yapacaksa kendisi müracaat eder. Sonra ihale açılır, şehir plancısı bunları organize eder ve işi yani zemin etüdünü yer bilimciler yapar. Yaptıktan sonra bunun otokontrolü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndadır. Toplumu doğru bilgilendirmek önemli. Yanlış bilgiye mahal vermeyelim.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kesinlikle yanlış yapma yetkisi yoktur. Kaldı ki bizim meslektaşlarımızın da bu konuda yanlış yapma yetkisi yoktur, yapamazlar. Sondajlar, laboratuvarda ve arazide deneyler yapılır orada bir uygunsuzluk varsa bunlar zabıt altına alınır ve raporda belirtilir.
Burada gerekli önlemleri alırsanız inşaat yaparsınız diye belirtir. Raporunuzda ne çıkmışsa ona göre gerekli altyapı harcamaları yapılır. Sonra imar inşaat yapabilirsiniz demektir. Biz bunları yaparız, bakanlık onaylar, biz bunları alır şehir plancısı arkadaşa veririz, o da diğer 14 kurumdan görüşlerini alır ilgili belediye meclisinden geçirilir, imara açar.”
20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Rusya akaryakıt ve doğalgaz vanalarını 6 ay süreyle bakım yapacağı sebebiyle kapatıyor. Önümüzde ciddi anlamda fiyat artışları olacağını tahmin ediyorum. Ülkemizin Rusya’dan aldığı akaryakıttan yıllık 2 milyar dolarlık bir geliri vardı. Akaryakıt doğalgaz kullanımında tedbirli olmamız gerekiyor. Önden fiyat veren akaryakıtçılarımız bu gelişmeye göre temkinli olabilir.” dedi.
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “İş gücünü bulamadığı için iş kapasitesini düşüren ya da işlerini iptal eden arkadaşlarımız var. Türkiye’de 48.9 istihdam oranı, 8.9 da işsizlik oranımız var. Buraya baktığımız zaman bir yanda işsizlik var bir yanda da işgücü eksikliği var. O zaman doğru yerde aramazsak bulamayacağız, bakış açımızı değiştirmeliyiz. Üyelerimizden bize gelen dönüşlerde ‘mühendis değil, işçi lazım, rekabet gücümüz düşüyor, meslek liselerinden nitelikli insan gelmiyor, eğitim eksikliğini biz tamamlamaya çalışıyoruz ancak kısa sürede bırakıp ayrılıyorlar’ diyorlar. Biz kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmek durumundayız. Sakarya’mızda vagon çıraklık okulu, İzmit’te SEKA çıraklık okulu vardı. İzmit ve Sakarya o nesli tüketti yenileri de gelmiyor.
TOBB meclis üyeleri bilgilendirme seminerine katıldık. Önemli ve güzel bir toplantı oldu, iyi ki gitmişim. TOBB’un ülkemize kattığı değeri orada yeniden görebilme imkanı buldum. Üyesi olmaktan da gurur duyuyorum.” dedi.
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem Bilgen, “Kentsel dönüşüm Sakarya ve burada bulunan tüm sektörler olarak hepimizin gündeminde. Komite olarak AFAD müdürünü yakın zamanda ziyaret ettik ve AFAD kurtarma Timi oluşturmaya karar verdik. 6 gün süren bir eğitim olacak ve sonra bu ekip, Türkiye’de herhangi bir kurtarma operasyonuna katılabilecek. Bizler komite üyeleri olarak gönüllü olduk ve başvurmak isteyen arkadaşlarımızı bekliyoruz. Bu farkındalığı tüm komitelerimizden ümit ediyoruz.” dedi.
5. Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, “Nitelikli personel sorunu konusunda bir önerim olacak. Odamızın SATSO Kariyer adlı çok güzel bir uygulaması var. Yine Odamızın şemsiyesi altında diğer kurumların da paydaşlık ettiği birkaç gün sürecek bir iş platformu etkinliği olabilir. İş gücüne yeni katılacak olan gençlerimizin takip ettikleri, kendini dinleten iktisatçıların olacağı, küçük eğitimlerin düzenleneceği ulaşım sorunu da olmayan bir etkinlik olabilir. Bu platformda bizler Sakarya olarak ne yapabiliriz? Belki buna öncülük yaparak bir mıknatıs edasıyla toplandığımızda diğer kurumların da katkı vermesiyle birlikte çok güzel bir örnek çalışma yapılabilir.” diye konuştu.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Sadece ekmek değil, gıda fiyatlarında genel olarak ciddi bir artış söz konusu. Sorunun nasıl çözüleceği de belli ancak Tarım Bakanlığı bir tek ithalat çözümü getiriyor. Dünyada ithalata dayalı ekonomiler batmaya mahkumdur. Gıda ve enerjisini kendi sağlayamayan ülkeler sürdürülebilir bir gelecek sağlayamazlar. Türkiye’de hem kur hem de dünyada gıda enflasyonu sıkıntı yaratıyor. Tek faaliyet var o da ithal etmek. İthal ederek hiçbir şeyi çözemezsiniz. Toplumun kendini üretir hale getirmesi için üretimden para kazanması lazım. Çiftçi maalesef günümüzde para kazanamıyor. Doğru strateji yapmadığımız sürece pahalılık devam edecek. Üreticinin para kazanabilir duruma gelmesi gerekiyor.
Yerli kanatlı hayvan üreticilerimizin bir kömür istihkakı var. Devlete para yatırıp, devletin madenlerinden kömür alıyorlar. Fakat bunda ciddi sıkıntı olduğu söyleniyor. Türkiye kömür işletmeciliğinden gelen kömürlerin temizlenmeden geldiği ve yanmadığı şikayetleri var.
Odamız tarım ve hayvancılık komisyonu, tarım ve hayvancılık konusunda organize alanlar oluşturmak için Yönetim Kurulumuzun da ciddi desteğiyle çalışmalar yapıyor. Umuyorum ki iki toplantı sonrasında güzel haberler vereceğiz.
13. Meslek Komitesi (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Meclis Üyesi Gökhan Korkmaz, “2024’te, bir önceki yıl yaşadığımız inşaat malzemeleri alanındaki enflasyon ve fiyat yükselmeleri nispeten duruldu. Yalnız, yaşadığımız süreç bizi biraz farklı bir duruma itti. Bizler, malzemeleri müteahhit gruplarına ve yatırımcılara satıyoruz. Artan maliyetlerle ticaretimiz çok zorlaştı. Artan kredi kartı komisyon oranları, fiyat artışları, sermaye yetersizliği gibi durumlardan inşaat malzemesi satıcılarının yükü ciddi anlamda ağırlaştı. En önemlisi sermaye ihtiyacı doğdu. İnşaat arz talep dengesi bozulmaya başladı.
Öneri olarak getirmek istediğimiz konu ise, inşaat sektöründe barter(takas) sistemi yoğun olarak kullanılan bir ticaret yöntemidir. Bu sistemle alınan dairelerimizin bir barter sözleşmesine bağlanması ve aldığımız kredilerin desteklenmesi gibi çalışmalar yapılabilir. Bu sayede iş insanlarının, iş camiasının inşaatı destekleyebilme güçleri biraz daha artar diye düşünüyoruz. İnşaat sektörünü de mutlu edecek bir barter düzenlemesi olmalı.” ifadelerini kullandı.
34. Meslek Komitesinden (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi; “Bizim sektörümüzde ciddi bir enflasyon muhasebesi sıkıntısı var ve bunu aşamadığımız sürece düze çıkamıyoruz. Ciddi bir enflasyon muhasebesi var sektörümüzde. Fatura alamamak ya da konutun tam değerini fatura edememek değil mesele. Evin tam değerinde fatura kesilememesi en çok müteahhitleri etkiliyor. Asıl sorun maliyet sorunudur, fatura alamamak değildir. %90 yurtdışından hammaddesini aldığı sektörde fiyatlar yerinde durmuyor. Enflasyon muhasebesi hem müteahhitlerin hem de devletin vergisel anlam aleyhine olacaktır.” diye konuştu.
Toplantının Dilek ve Temenniler Bölümünde Söz Alan;
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “Nitelikli personel konusunda mesleki eğitim merkezi konusunu yerinde incelemek için Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanımız ile Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Divanını Karasu’ya davet ediyorum.
20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “7 aydan beri vize Schengen vizesi almaya çalışıyorum. 94 yılından bu yana Schengen vizemi sürekli sorunsuz bir şekilde yenileyebilmiştim ancak 7 aydır olmuyor. İş dünyamız bu konuda dertli.” dedi.
4. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Türkiye’de depremde yıkılan yerlere baktığımızda çoğunluğu mutlak tarım arazilerine yapılan olan yapılaşmalardır. Sistematik problemeler var ve bunların çözülmesi için iş birliği gerekiyor. Ben de eskiden aktif siyasetin içinde olan ve bir siyasi partinin il başkanlığını yapan birisiydim. O yıllarda iktidar partisinin il başkanı olan Yusuf Alemdar’ın başlattığı çok güzel bir uygulama vardı; il başkanları toplantısı. Tüm siyasi partilerin il başkanları ortak akıl ile Sakarya’nın tüm meselelerini görüşebiliyorduk. İnşallah bu mekanizmayı büyükşehir belediye başkanlığı döneminde de kurar. Meselemiz memleketin kazanmasıdır.
Kim seçilirse seçilsin önümüzdeki 5 yılın en büyük konusu kentsel dönüşüm olacaktır. Kentsel dönüşüm planının acilen başlaması gerekiyor. Biz Adapazarı’nın çekirdeğini düzeltmediğimiz takdirde ne bu şehir şehir olarak kalır, ne de canlarımızı kaybetmenin önüne geçebiliriz. Son okuduğum bilimsel araştırmaya göre Sakarya’da en büyük yıkımı gerçekleştirileceği düşünülen Geyve-Taraklı-Pamukova-İznik fay hattına yönelik yakın zamanda Bursa’da 5 şiddetinde gerçekleşen deprem bu fayı da etkileyerek 900 yıldır deprem olmayan bu fayda 7 şiddetinde bir deprem olacağı öngörülüyor.” dedi.
28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Meclis Divan Katibi Serap Yılmaz, “Önümüzdeki hafta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Sıfatları ne olursa olsun önceliği topluma ve hayata katkı sunmak olan; yetiştirdiği evlattan, ektiği çiçeğe, yoğurduğu hamura kadar, çalışan, üreten, emek veren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü şimdiden kutluyorum. Kadına seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülke olarak hakettiği değeri bir gün değil her gün verilmesin diliyorum. Buradan Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyorum. Ayrıştırma, ötekileştirme yapılmadan ekonomide, istihdamda yetkin daha fazla kadın görmek istiyoruz. Kadının olduğu yerde disiplin olur, düzen olur ve renk olur. Tekrar Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.” dedi.