Sakarya’da gazeteciler kahvaltıda buluştu
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle BELPAŞ Elegante Restoran’da medya mensuplarıyla bir araya geldi. Kahvaltıda konuşan SGC Başkanı Sezai Matur, “Özgür basın sadece gazeteciler için değil tüm toplum için gereklidir” dedi.
Sakarya’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti’nin 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle BELPAŞ Elegante Restoran’da düzenlediği kahvaltıda bir araya geldi. SGC Başkanı Sezai Matur ve yönetim kurulunun ev sahipliğinde düzenlenen kahvaltıya Basın İlan Kurumu Müdürü İbrahim Çorbacı, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Yücel Velioğlu, Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn, RATED Başkanı Remzi Adıyaman, Düzce Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı ve Söz Sakarya İmtiyaz Sahibi İslam Keleş, Dijital Medya ve Habercilik Derneği Başkan Ersin İbil, Sakarya İnternet Yayıncıları Derneği Başkan Hüseyin Pınarlı, TİNGADER Şube Başkanı Levent Bayrı, kamu kurum ve kuruluşlarının basın müdürleri ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.
İKTİDARA KARŞI
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Türk basınının dönemin iktidarına karşı sansürün kaldırılması için verdiği mücadelenin başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Sansürün resmen kaldırıldığı 24 Temmuz 1908’den bu yana 106 yıl geçti. İktidara karşı elde edilen bu başarının 116. yıl dönümünde Sakaryalı gazeteciler olarak bir araya geldik. Bu güzel topluluk önünde özgür basın mücadelesi veren o günkü meslektaşlarımızı ve sonrasında basın özgürlüğü için mücadele eden tüm meslektaşlarımızı minnetle anıyorum.
TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER
Baskılara karşı mücadele açısından çok önemli bir gün olan 24 Temmuz, 1948 yılında Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 1971 Muhtırası döneminden itibaren ise Basın Özgürlüğü ve Dayanışma Günü olarak kutlanmıştır. Bugün de gazeteciler için temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan şartların devam etmesi, sansürün şekil değiştirerek varlığını sürdürmesi nedeniyle 24 Temmuz bir bayram olarak değil Basın Özgürlüğü ve Dayanışma Günü olarak kutlanmaktadır.
YÖNETİM ŞEKLİ CUMHURİYET
Halkımız 1920’den itibaren yönetim şekli olarak demokrasiyi tercih etmiştir. Bir kurtuluş destanıyla ulaşılan demokrasinin olmazsa olmaz temel faktörü de basın ve ifade özgürlüğüdür. Bu gerçek bilinmesine rağmen her dönem bir şekilde basın üzerinde bir takım yollarla kısıtlamalarda bulunulmuştur. Örnek bir demokratik yapıya ulaşmak için basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak, dolayısıyla demokrasiye sahip çıkmaz hepimizin birinci görevidir.
DEMOKRASİDEN YANAYIZ
Demokrasiden yana olduklarını söyleyenler, basın özgürlüğü önündeki tüm engelleri kaldırmalı, özgür basın mücadelesinin sadece gazetecilerin değil tüm toplumun vermesi gereken bir mücadele olduğu unutulmamalıdır. Şu hiç unutulmamalıdır: Özgür basın sadece gazeteciler için değil tüm toplum için gereklidir. Bugün gerçekten hepimiz çok zor şartlarda mesleğimizi icra ediyoruz. Bu zor şartlara rağmen görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan ve özgür basın hedefinden şaşmayan gazetecilerin Basın Özgürlüğü ve Dayanışma Gününü kutluyor, herkesi ve tüm kurumları bu özel gün vesilesiyle basına ve tüm özgürlüklere sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.