AK Parti Sakarya Milletvekili ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ali İnci Türkiye’nin en önemli stratejik konularına dikkat çekti.
Ali İnci, Türkiye’nin çok boyutlu dış politikası ve yeni jeopolitik dönem başta olmak üzere, ulusal birlik ve iç güvenlik stratejisi, güvenlik sorunları ve enerji politikaları konuları hakkında kritik açıklamalarda bulundu.
Küresel Bir Güç Olarak Türkiye
“Biz küresel bir aktörüz,” diyerek Türkiye’nin uluslararası alanda stratejik adımlar atan güçlü bir devlet olduğunu vurgulayan Ali İnci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’deki (BM) konuşmasına dikkat çekerek, “Dünya 5’ten büyüktür,” ifadesiyle dünya liderliği vizyonunun altını çizdi. Türkiye’nin çok yönlü dış politika izlediğini belirten İnci, “Rusya, ABD, Çin, Avrupa ve Afrika ile kurduğumuz ilişkiler, Türkiye’nin sadece bir coğrafyanın değil, küresel bir aktörün vizyonunu taşıdığını göstermektedir,” dedi.
Yeni Jeopolitik Dönem ve Türkiye’nin Rolü
Türkiye’nin Doğu Akdeniz, Karadeniz, Orta Doğu ve Afrika gibi bölgelerde artan etkisini vurgulayan Ali İnci, bu etkinin Türkiye’nin küresel vizyonunu şekillendiren önemli bir unsur olduğunu ifade etti. “Türkiye, NATO üyesi olarak Batı ile ilişkilerini sürdürürken, aynı zamanda Rusya, Çin ve Afrika ülkeleriyle kurduğu stratejik ortaklıklarla çok kutuplu bir dış politika vizyonu izlemektedir,” dedi. Türkiye’nin çok boyutlu dış politikasının yeni dünya düzeninde jeopolitik bir denge unsuru olduğuna dikkat çekti.
İsrail’in Hedefleri ve Arz-ı Mevud
Ali İnci, İsrail’in bölgesel stratejilerine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulunarak, İsrail’in nihai hedefinin Türkiye olduğunu ve “Büyük İsrail Projesi” ile Türkiye’nin 22 ilini hedef aldığını öne sürdü. Netanyahu’nun bölgedeki Kürtleri kışkırtma girişimlerine de dikkat çeken İnci, “İsrail tehdidinin ciddiyetini fark ederek iç çekişmeleri bir kenara bırakmalıyız,” diyerek ulusal birlik çağrısı yaptı. İsrail’in Gazze, Lübnan ve Suriye’deki askeri operasyonlarının bölgenin istikrarını tehdit ettiğini ve bu operasyonların Türkiye’nin stratejik çıkarlarına zarar verecek adımlar olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Ulusal Birlik Stratejisi
Netanyahu’nun Kürtleri kışkırtma girişimlerine karşı Türkiye’nin ulusal birliğinin önemi vurgulandı. “Kürt vatandaşlarımızla olan kardeşlik bağımız, Türkiye’nin milli birlik ve beraberlik içinde hareket etmesinin en büyük teminatıdır,” diyerek bu tür kışkırtmalara karşı Türkiye’nin birlik ve beraberlik stratejisinin altını çizdi. “Alparslan’dan günümüze kadar birlikte yaşadığımız Kürt kardeşlerimiz, Selahaddin Eyyubi’nin torunları, asla bu oyunlara gelmez,” diyerek Türkiye’nin etnik dayanışmasına olan güveni belirtti.
Milli ve Yerli Teknolojinin Önemi
“Yerli ve milli teknolojilerin önemi” üzerinde duran İnci, “Gök Vatan, Mavi Vatan, Siber Vatan” kavramlarına vurgu yaparak, bu alanlarda güçlü bir şekilde varlık gösterilmesinin önemini belirtti. Türkiye’nin kendi siber güvenliğini ve teknoloji altyapısını güçlendirmesinin gerekliliğine dikkat çekti. İnci, “Siber vatanın önemi, sadece askeri operasyonlarla değil, aynı zamanda ulusal verilerin korunması ve bağımsız teknoloji altyapılarının geliştirilmesiyle de
ilgilidir. Türkiye’nin kendi siber savunma altyapısını oluşturması ve teknolojik bağımsızlık politikaları, milli güvenliği sağlama yolunda atılan kritik adımlardır.” dedi
Türkiye’nin Enerji Güvenliği ve Bölgesel Politikalar
Ali İnci, Türkiye’nin enerji kaynaklarını koruma ve bölgesel enerji güvenliğinde oynadığı rolü de vurguladı. “Türkiye, hem enerji transit koridoru olması hem de Karadeniz’de bulunan yeni enerji rezervleriyle bölgesel enerji denklemlerinde önemli bir aktör haline gelmiştir,” diyerek Türkiye’nin enerji stratejilerinin Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle yakından ilişkili olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin enerji alanında atacağı stratejik adımların, sadece ekonomik değil, aynı zamanda bölgesel güvenliği de sağlamlaştırdığını belirtti.
BM ve Uluslararası Adalet: Küresel Sistemin Adalet Arayışı: Birleşmiş Milletler’in mevcut yapısını eleştiren Ali İnci, Türkiye’nin BM reformu çağrısının önemine değindi. “BM’nin mevcut yapısının işlevsizliği, sadece Gazze’deki olaylar değil, birçok kriz bölgesinde görüldü. Türkiye, daha adil ve etkin bir küresel sistem için BM reformunun öncülüğünü yapmaktadır. Uluslararası sistemde adaleti sağlamak adına Türkiye’nin bu konuda atacağı adımlar büyük önem taşımaktadır,” dedi. Erdoğan’ın BM’deki konuşmasında Gazze’ye yapılan zulme dikkat çekmesini önemseyerek, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan BM’de, daha adil bir dünya mümkün ifadelerini kullanarak tüm dünyaya çok büyük bir ders vererek Dünya lideri olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi