Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) tarafından Alanya’da düzenlenen “İklim Değişikliğinin Arıcılığa Etkisi ve Gelecek Planlamaları” Çalıştayı’na katılan Sakarya Arı Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Ör, iklim değişikliği ve artan maliyet fiyatları nedeniyle Türkiye arıcılığında tehlike çanlarının çaldığına dikkat çekerek, “Bizim bu kış arılarımızı beslememiz gerekiyor. Bu iklim değişikliği ve fiyatlarla beraber Türkiye arıcılığı ciddi bir çan çalıyor. Bunu hep beraber kurtarmalıyız” dedi.
Çalıştayda söz alan Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, iklim değişikliği, pandemi ve son dönemlerde arıcılıktaki maliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Küresel iklim değişikliğinin önemine vurgu yapan Ör, bu değişikliklerin arıcılık ve tarımı nasıl etkilediğinin ortaya konulması gerektiğini söyledi. “Dünyada ne kadar yabancılaşmış arı ırkı varsa ülkemizde. Çünkü dünyanın 27 ırkın içerisinde en zengin ülkede yaşıyoruz ama her bölgenin kendine göre coğrafya iklimine adapte olmuştur” dedi.
“Türkiye, dünyanın ikinci arı varlığına sahip ülke’ deyip de, nasılsa arı var bize ihtiyaç yok’ diyemeyiz” diyen Ör, bu konuda ziraat odalarını ve hayvancılığı çok önemsediğini ifade etti.
Ör, tarım, küresel iklim değişikliği ve pandemi nedeniyle dünyada fiyatların allak bullak olduğuna işaret ederek, “2021 yılı sonunda bal maliyetlerimiz kilogramı 23 lira, bugün bir kilogramın maliyeti yüzde 80 artarak 35 lira olmuş durumda. Şekerin çuvalı serbest piyasada 450 lira. Bizim bu kış arılarımızı beslememiz gerekiyor. Bu iklim değişikliği ve fiyatlarla beraber Türkiye arıcılığı ciddi bir çan çalıyor. Bunu hep beraber kurtarmalıyız” diye konuştu.