Dikbayır: ‘’Geçerli olan düzenleme tüm galerici esnafını zor durumda bırakmaktadır’’
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle Meclise yazılı soru önergesi sundu.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: ‘’İkinci el araç satışına 6 ay ve 6.000 km şartı getiren ve Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 15 Eylül’den itibaren geçerli olan düzenleme; oto galerileri ve araç kiralama şirketlerini kapsayan İkinci El Oto Ticareti yapan tüm Galerici Esnafını zor durumda bırakmaktadır’’ diye belirtti.
‘’Haksızlık yapılmaktadır’’
Dikbayır: ‘’Diğer taraftan Anayasa teminatı altında olan ticari yaşamı kısıtlayan ve 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren yürürlükte olan tebliğ, eşitlik ilkesini de ihlal eder vaziyettedir. Sıfır otomobil ticareti yapan acentelerin ikinci el otomobil satışı yapmasına hiçbir engel yokken, ikinci el oto satışı yapanlara büyük haksızlık yapılmaktadır. Ayrıca ikinci el oto ticaret yapan esnaf vergi mükellefi olarak bu işi gerçekleştirirken, vergi mükellefi olmayan şahısların sıfır otomobil alış ve satışlarına hiçbir engel bulunmamaktadır’’ dedi.
‘’Tüm ilgili mevzuata aykırıdır’’
Vekil Dikbayır: ‘’Bir otomobilin satışı ilk tescil tarihinden itibaren 6 bin kilometre ve 6 ay geçmiş olma koşuluyla yapılabilecek olması kuralı çerçevesinde Ticaret İl Müdürlüğü elemanları işletmelere baskınlar düzenleyerek, esnafı sanki kanun dışı iş yapıyormuş gibi huzursuz etmektedir. Yayınlanan iş bu tebliğ Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu tüm ilgili mevzuata aykırıdır. Tüm bu mağduriyet yaratan düzenlemeler çerçevesinde;
1) Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tebliğ’de yer alan 6 ay ve 6.000 km şartları hangi kriterlere göre ve sektörün hangi temsilcileri ile görüşülerek belirlenmiştir?
2) Gerek dünyadaki çip krizi, gerekse diğer sebepler nedeniyle üretimi düşen Türk otomobil pazarı böyle keyfi düzenlemelerle neden daraltılmak istenmektedir?
3) Böylesine yüksek enflasyon rakamları Türkiye’de yaşanmayacakken, esnaf ve insanlarımız mağdur olmayacakken ekonomi literatürüne aykırı bir şekilde inat nedeniyle yaşamın her alanında görülen yüksek fiyatlar otomobil sektörüne de yansımıştır. Otomobil sektöründeki yüksek fiyatları böyle düşük ve haksız seviyeli düzenlemeler ile çözebileceğinize inanıyor musunuz?
4) Adeta bir zamanlar kuru soğan depolarına baskın yapar gibi, bugüne kadar Türkiye çapında kaç işletmeye denetim gerçekleştirilmiş, sonucunda Bakanlığınızca hangi işlemler yapılmıştır?
5) Otomobil fiyatlarında yaşanan yüksek rakamların sebebi ikinci elde 6 ay ve 6.000 km şartı olmadığı için midir?
6) Tebliği sonrası hangi model aracın fiyatında ne kadarlık bir düşüş olmuştur?
7) Otomobil sektöründe faaliyet gösteren bu tebliğ ile mağdur edilen esnafımıza Bakanlık hangi destekleri sunmayı düşünüyorsunuz?
8) Aileleriyle birlikte mağdur olan esnafımızı düşünüp, yayınlanan bu tebliği yürürlükten kaldırmayı düşünüyor musunuz?
9) Otomobil fiyatlarında ÖTV ayarlaması ne zaman ve hangi şartlarla vatandaşımızın lehine düzenlenecektir?
10) Artan et fiyatlarına yönelik olarak da, 6 yaş ve 6 ay bekleme süresi getirmeyi düşünmekte misiniz?’’ diye ifade etti.