Hattat Hafız Saim Özel saygıyla anıldı
Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Hattat Hafız Saim Özel’e Ahde Vefa’ adlı saygı gecesiyle devam etti.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Hattat Hafız Saim Özel’e Ahde Vefa’ adlı saygı gecesiyle devam etti. AKM’de düzenlenen saygı gecesine Başkan Danışmanı Sinan Çileli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Resul Narin ve çok sayıda kültür sanat dostu katıldı. Saygı gecesinde Taraklı’nın yetiştirdiği özel insanlardan biri olan Hattat Hafız Saim Özel rahmetle ve saygıyla anıldı. Gecenin moderatörlüğünü eski Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman üstlenirken Yazar Fahri Tuna, Hattat Nafi Özdin, Bestekar Abdullah Uysal ve Prof. Dr. Mehmet Memiş saygı gecesinde Hattat Saim Özel’in eserlerini ve anılarını paylaştı.
Emeğine saygı duyulması gerekiyor
Saim Özel’in hat eserlerini oluştururken harcadığı emeğe dikkat çeken Hattat Nafi Özdin, “Hat dediğimiz zaman kağıtlara, tabaklara Türkçe yazılan eserlere hatta deniyor ancak aslında bunlar kaligrafidir. Bunları ayrı tutmak, karıştırmamak lazım. Arap alfabesi ile yazdığınız hadislerin, ayetlerin, güzel sözlerin ya da harflerin bir disiplin hali içerisinde yapıldığı şeye hüsn-ü hat deniyor. Bunun eğitim süreci de bir hayli uzundur. Saim Hoca da uzun süre bunun mücadelesini vermiş. Bunları bu sanatın çok zor olduğunu belirtmek için değil Saim Hoca’nın yaptığı işin ne kadar zaman ve emek istediğini bilerek, emeğine saygı duyulması anlamında söylüyorum” dedi. Bestekâr Abdullah Uysal, “Hafız Sami Özel o nesil için bir öncüydü. Muazzam bir ses. Emsalsiz bir okuyucuydu” derken Prof. Dr. Mehmet Memiş ise Hattat Hafız Saim Özel’in hat çalışmaları ve eserleriyle ilgili sunum yaptı.
İki koca çınardan biri Saim Hoca
Hattat Saim Özel’i yakından tanıyan Yazar Fahri Tuna, “Taraklı’da iki koca çınar vardı. O çınarlardan biri Saim Amca’ydı. Onun cenazesini hatırlıyorum. İnanılmaz bir güzel cenazeydi. Cenazeler için böyle bir sıfat yapılmaz ama o gün herkes oraya Saim Amca için gelmişti. Cenazelere niçin gideriz sağ kalanın gönlünü almaya, teselli etmeye gideriz genellikle ama bu kez herkes oraya Saim Amca için gelmişti. O insan bu şehrin şerefiydi. Benim evimde salonumun duvarını süsleyen bir eseri var. Değeri trilyonlarla ölçülemeyecek seviyede. 50’den fazla hat tablosu eseri vardır. Bugün burada ‘Ahde Vefa’ programına katılan herkese ve bugün burada bizleri bu anma programında buluşturan Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim” dedi.