İşini Tutkuyla Yapmanın Örneği: İHSAN BOYA
Peugeot birincisi, Elektronik Uzmanı, Yerli Motor’un baş mimarı ve her şeyden önce işini seven iyi bir Usta… Onu tanıtacak bir çok isim var elbet… Ancak o bütün projelerini yaptığı şehrin; Sakarya’nın Beyinci İhsan’ı. Şimdilerde idealist duruşuyla nitelikli ustalar yetiştirmek için durmadan çalışan İhsan Boya’yı biraz daha yakından tanıyalım dedik ve keyifli bir sohbete koyulduk. Her zaman insanın işini sevmesinin önemine vurgu yaparız… İhsan Boya bu önerinin desteklenmesi gerektiğinin canlı örneklerinden… “Sevgiyle başlayan işi geliştirmenin sonu yok” diyen Usta İhsan Boya’nın hikayesi nasıl başlamış hep beraber bakalım.
10 Nisan 1982 yılında 7 kardeşli bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen İhsan Boya şimdilerde mutlu bir ailenin 3 çocuk sahibi babası… Okul hayatını başarı ve birinciliklerle dolduran Usta, üniversiteye ailesine baktığı için gidememiş. 2008-2009 yıllarının kendisi için çok zor geçtiğini belirten Boya bu yıllar arasında babasını ve abisini kaybetmiş. 21 yıllık bir usta olarak çalışmalarına ve projelerine hız kesmeden devam ediyor.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÜLKENİN DÜNYA TEMSİLCİSİ
Sizi Otomotiv sektörüne atan ne oldu?
Meslek lisesinde elektronik bölümü okudum. Ya üniversite okuyacaktım ya da aileme bakacaktım. Ben aileme bakmayı tercih ettim ve bir yakınım vasıtasıyla işe başladım. 3 ay sonra çalıştığım yetkili servisin Bölge Müdürü geldi ve ufak bir testten geçtik. Yeni başlamama rağmen başarılı bulundum. Genel merkezin teknik eğitimlerine ve seminerlerine katılan en genç kursiyer oldum. 1 sene sonrasında otomotiv üzerine yapılan bir yarışmada Türkiye birincisi oldum. 2003 yılında otomotiv uzmanlık diplomamı aldım. Yine birincilikler elde ettim ve böylelikle Türkiye’yi Fransa’da temsil etme hakkı kazandım.
EN İYİLER ARASINDAN 3 KERE GELEN BİRİNCİLİKLER
Peugeot birincilikleriniz bu dönemde mi oldu?
Evet, benim aldığım puanla Türkiye’nin notu yükseldi. Böylelikle Türkiye’den 14 kişi Fransa’da ki yarışmalara katıldı. Alanında başarılı 170 teknisyenin olduğu bir yarışmada birincilik elde ettim. Peugeot teknik bilgi yarışmalarında toplam 3 birincilik aldım.
Bu yarışmada nasıl sorular soruluyor biraz açar mısınız?
Arabaların A’dan Z’ye bütün dalları hakkında teknik sorular soruluyor.
Bu peş peşe gelen birinciliklerden sonra ne gibi gelişmeler oldu?
2005’te son birinciliğimi aldığımda birçok bayiden yüksek ücretli iş teklifleri aldım. Ancak ben çalıştığım yer de devam etmek istedim. Bizi piyasaya sokan bir yere ihanet etmek istemedim. Buna karşılık teşekkür dahi edilmese de ayrılmak istemedim. Sonrasında farklı nedenlerden dolayı oradan ayrıldım. Çalıştığım için de ayrıldığım için de hiçbir zaman pişmanlık duymadım. Aklımda bununla ilgili bir plan yokken kendi işyerimi açtım.
Şuan ki işyeriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?
İlk açtığım işyeri biraz küçüktü 2 araç zor sığıyordu. Ancak şimdi ki yer de 50 araçlık yer var. İlk başladığımızda 2 kişiydik, şimdi 20 kişilik bir ekiple hizmet veriyoruz.
Sakarya halkı sizi Beyinci İhsan olarak tanıyor. Bu isim nerden geliyor?
Beyinci denildiğinde akıllara otomotiv beyni gelse de biz sanayinin beynini kastediyoruz. Normalde piyasada bilinen 4 meslek var. Bunlar; oto elektrik, motor, kaporta ve boya. Biz 5’inci mesleği bulduk. Bu sektörde çok büyük hileler dönüyor. Mesela araçların kilometrelerini düşürüyorlar. Bize bunu parayla kimse yaptıramaz. 20 sene önce de tanıyanlar böyle bilir, 10 sene sonra da bu durum değişmeyecek.
Yaptığınız işi ayrıntılı olarak anlatır mısınız?
Bir arabanın en zor işi tespittir. Arıza mekanik mi, elektronik mi. motor ve ya pompadan mı kaynaklanıyor onu tespit ediyoruz. Daha geniş anlamıyla “bu arabanın sorunu şudur” diyoruz.
Çalışmayan araçları tamir edip teslim ediyoruz. Sanayi’de kilit rol görevi görüyoruz. Servis kalitesinde, sanayi maliyetinde hizmet veriyoruz.
DIŞI SANAYİ DÜKKANI, İÇİ KOSKOCA BİR KAMP
Sizin aslında sanayi yerlerinden farklı bir yeriniz var. Tesisiniz aynı zamanda bir usta yetiştirme kampı görevi görüyor. Bu nedenle birçok önemli ismi ve ziyaretçiyi ağırlıyorsunuz. Gelen ziyaretçilerin tepkileri nasıl?
Evet. Aslında biz dışarıdan bakıldığında beklentiyi düşürecek bir dizayn yaptık. Diğer yerlerle karşılaştırıldığında bizim tesisimizin içerisi görenleri hayrete düşürüyor. Bazen ziyaretçiler “biz sanayi dükkanı bekliyorduk ancak burası bambaşka bir yer” diyor. Dışarda beklenti zayıf ancak içerisi gerçek. Gelen ziyaretçilerin hepsi her türlü desteğe hazırız dediler. İnşallah ilerde de bakanımızdan, vekillerimizden bir destek alabilirsek daha büyük bir ortam hazırlayacağız.
3 AYDA BAŞKAN OLDU
Bizler sizi sadece Beyinci İhsan olarak değil yaptığınız projelerle de yakından takip ediyoruz. En son Bilim Adamları ve Mucitler Derneği Otomotiv Bilim Kurulu Başkanı oldunuz. Bu elde ettiğiniz unvanla yapacağınız projelerinizin daha kolay hayata geçebileceğini düşünüyor musunuz? Yeni projeleriniz var mı?
Öncelikle BİMUD Otomotiv Bilim Kurulu Başkanı olmak benim için de sürpriz oldu. Her zaman ifade ediyoruz. BİMUD’a girmek uzun bir süreç ama sağ olsunlar genel başkanımız ve yönetim kurulumuz bu konuda bana inandılar. 1 yıl sürecek bir yolu bana 3 ayda kat etme şansı tanıdılar. Elbette şuan BİMUD’la çalışmak beni avantajlı konuma getiriyor. Milli Eğitimle işbirliğimiz devam ediyor. Yeni projelerimizi de BİMUD’la birlikte hayata geçireceğiz.
BİLİM YUVALARINDAN PROJELERE İLGİ
Milli Eğitim Müdürlüğüyle bir işbirliği gerçekleştirdiniz. Bu projeden bahseder misiniz?
Meslek Liselerinin ülkemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz ancak mevcut sistemde son sene staj görülüyor. Gençler bize staja geldiklerinde şunu fark ettik ki okuduğu bölümle ilgili çok bir şey bilmiyor. 3 sene boyunca niteliksiz bir eğitim gördüklerini düşünüyoruz. Bunu çözmek için de Milli Eğitimle birlikte geçlerin okulda, dışarda ya da sanayi de kullanabilecekleri özel bir mobil çanta hazırladık. Bu projemizin ismi “Ustam Çantamda”. Ayrıca SUBÜ ile bünyemizde staj gören öğrencilere sertifika vermeye yönelik bir işbirliği içine girdik. Yani üniversite diplomasının yanında bizim yanımızda eğitim gören öğrencilere verdiğimiz sertifika ile öğrencilere daha rahat iş bulabilecekleri bir imkân sağladık. Okulda teorik yönden gelişirken bizim verdiğimiz pratik eğitimle becerileri daha fazla artacak.
SAKARYA’NIN BİLİM YÜZÜ
BİMUD, SUBÜ ve Milli Eğitim Müdürlüğü üçgeninde yapılacak bir yarışma hazırlığı içindesiniz. Bu yarışma hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Bu yarışmaya kimler katılabilecek?
Sakarya’nın Bilim Yüzü adlı bir yarışma yapacağız. Bilimle ilgilenen 25 yaş ve altı 100 gencimizle birlikte yeni fikir ve proje arayacağız. Okul okunması şart değil. İsterse köyde ki çoban olsun, isterse üst düzey mühendis olsun bizim oluşumumuz içinde olmak isteyenleri eleme sistemiyle yarışmaya dâhil edeceğiz. İnanıyoruz ki bilim şehrinden bilim insanları çıkacak. Biz bu enerjiyi Sakarya’dan alıyoruz.
ÜLKE ADINA TEKNOLOJİK ÇALIŞMALARDA SINIR TANINMIYOR
Yakın zamanda yerli motorla ilgili bir işbirliğine imza attınız. Çalışmalarınız ne durumda? Yerli otomotiv Togg ile ilgili de bir çalışma hazırlığınız var mı?
Giresun Üniversitesi akademisyeni Fatih Burçin Güraslan hocamızla iletişim halindeyiz. Dünyada bir ilk olacak şekilde tasarlanmış ve patenti alınmış Silindir Motor projemiz var. İşin elektronik kısmını Fatih Hocamızla birlikte geliştireceğiz. Fazla bilinen bir yöntem değil. Yeni nesil bir motor üretmeyi amaçlıyoruz. Aynı şekilde yerli otomotivimiz Togg’un
otomotiv yan sanayisinde çalışacak bir merkez kurmayı planlıyoruz. Şuan yaptığımız çalışmalarla, eğitimlerle ve yarışmalarla orada çalışacak nitelikli ustaları da topluyoruz. Sadece tamir işlerinde değil AR-GE çalışmalarında da ön planda olmak istiyoruz. Belki de ilerle Togg’un CEO’sunu biz yetiştireceğiz. Hedefimiz altyapıyı oluşturan bir merkez kurmak.
Son olarak ileriye dönük hayalleriniz ve hedefleriniz hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Şunu biliyorum ki; 65- 70 yaşlarına merdiven dayamış insanların enerjisi bir gencin enerjisiyle bir olmaz. Ben iz bırakanlardan olmak istiyorum. Ülkem için çalışmaya devam edeceğim. Önümde 10 yıllık bir hedefim var. Bu hedeflerimi gerçekleştirmek için durmayacağım. Gençlere de tavsiyem kendilerini geliştirmeyi bırakmasınlar ve mutlaka sevdikleri, ilgi duydukları bir işi yapsınlar. Her bireyin farklı yetenekleri vardır. Yeteneklerinin üstüne düşüp en iyi işi çıkarsınlar.