Sakarya’da kestane ormanlarının gelişimini zayıflatan, sürgün ve çiçek oluşumuna engel olan gal arısına karşı mücadelede kullanmak üzere, Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Kestane ağaçlarına asılan tuzağın yaydığı aromatik kokuya gelen gal arıları, sarı renkli yapışkan tuzaklara yapışarak yok oluyor.
Gal arısı ile mücadelede dünyada yaygın şekilde kullanılan “Torymus sinensis” türü böcekle yapılan biyolojik mücadeleye Türkiye’de, sarı renkli yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele de eklendi.
Bu kapsamda Sakarya da kestane ağaçlarının yoğun bulunduğu Karasu Kocaali ilçesinde ormanlık alanda bulunan kestane ağaçlarına yapışkanlı tuzak yerleştirildi.
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Kestaneleri zarar veren gal arısı diye bir arı var ve ormanda hızla yayıldı. Bununla alakalı Sapanca’da bir laboratuvarımız var. Orman bölge müdürlüğümüzü. Bu laboratuvardan bir gal arısını öldüren bir ona karşı böcek üretiliyor. Ayrıca bugün de burada yine hem Kocaali Sakarya’ya bağlı Kocaali ilçemizin belediye başkanımızla hep beraber buradayız. Burada ormanla beraber bir etkinlik yapıyoruz aynı zamanda. Gal arısına karşı yapışkan ağaçlara tuzaklar takılıyor. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz.
Bu güzel bir gelişme önümüzdeki üç yıl içinde gal arısını bu çalışmalarla birlikte yok olacağını tahmin ediyoruz. Tabii kestane ağacına gal arısı yumurtasını bıraktığında çiçek vermiyor ve bizde çiçek olmayınca bal alamıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu konuda bayağı bir sorun yaşadık.
Şu anda gördüğünüz gibi kestane ağaçları açmaya başladı. Bu şekilde tabii biz Sakarya’da on yedi on sekiz bal ormanımız var orman Bölgeli müdürlüğüyle ciddi şekilde çalışıyoruz. Belediye başkanlarımızla belediyelerle ciddi alışma yapıyoruz.
Bu yapılan çalışmalar daha evvel denenmiş ve verimli sonuç alınmış bizim yaptığımız bu çalışma da faydalı bir çalışma olacağını tahmin ediyorum dedi.
Karasu Orman İşletme Müdürü Yardımcısı Savaş Pehlivan, Bu kestane gal arısı sadece kestane ağacına zarar veren bir tür, bu arının ana vatanı Çin ve ilk olarak 2014 yılında Yalova ilimizde görüldü, bununla ilgili mücadele çalışmaları daha iyi çok yeni ııı genel müdürlük olarak da mücadele çalışması kapsamında feromon tuzakları dediğimiz özellikle kestane gal arısının hazırladığımız aromatik içerikli kokuya gelmesini sağlayan bir tuzak. Sarı tuzaklar tutkallı ve sarı tuzakların altına hazırladığımız maltı ve şekerde katarak feromon’u kestane ağaçlarına asıyoruz ve yaygın aromatik kokuya bu zararı geliyor ve yapışıyor. Biz bu yapıştıktan sonra bu zararları ııı ortadan kaldırıyoruz ve kestaneye meyve bir çiçek artmana engel olduğu için zararını en azami indirmeye çalışıyoruz ve doğal bir denge sağlıyoruz şu an için Karasu Kocaali ilçemizde özellikle Çamdağı bölgesinde yoğun olarak görüldüğü için ııı yaklaşık iki yüz hektar civarında bir alana mücadele kapsamında feromon tuzaklarıyla etki edeceğiz. Umarım başarılı da olacağız.
Arı üreticisi Selami Yayla, gal ağrıları arıcıya büyük bir zararı var. Gal arıları kestane yaprağına larvalarını bırakıyorlar ve kestane ağacın ağacı kurumasına sebebiyet veriyor. Aynı zamanda gal arısı olan Ağaçlarla, çiçeklerinden arı bal alamıyor neticede biz arıcı olarak bu ağaçların dallarından faydalanamıyoruz aynı zamanda ağacın kendisinin de yok olmasına sebep oluyor bu gal arısı, bu güzel çalışmalardan dolayı Orman işletmesine teşekkür ediyorum.