Adapazarı Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri Pelin Çift ve Erhan Altunay’ın konuk olduğu Fatih Sultan Mehmet’ten Günümüze Çanakkale başlıklı söyleşiyle devam etti. 107. yılında Çanakkale Zaferi’nin öneminin konuşulduğu etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
Adapazarı Kültür Sanat
Adapazarı Belediyesi, Mart ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Çanakkale zaferinin 107. yılına ithafen moderatörlüğünü Pelin Çift’in üstlendiği, tarihçi yazar Erhan Altunay’ın konuk olduğu “Fatih Sultan Mehmet’ten Günümüze Çanakkale” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Çanakkale’nin tarihteki konumu ve önemi üzerinde durulan etkinlik Orhangazi Kültür Merkezi’ni dolduran tarihseverler tarafından yoğun ilgi gördü.
Zaferin 107. Yılında Çanakkale Konuşuldu
Türklerin Çanakkale’ye daima jeopolitik olarak önem verdiğini vurgulayan Pelin Çift, “Hepimiz çocukluğumuzdan bu yana Çanakkale zaferine aşinayız. Bu programla birlikte Çanakkale’nin stratejik önemini daha eski tarihlerden bu yana ele almış oluyoruz. Türkler ilk defa 12. yüzyılda Anadolu Selçukluları zamanında geliyorlar ve 1. Murat zamanında Osmanlı hâkimiyetine geçiyor Çanakkale. Dünyanın en önemli geçitlerinden bir tanesi burası, elbette bizimkiler de geçmişten bugüne bu coğrafyanın kıymetinin farkında. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra birçok padişah da bu boğazları önemsiyor ve güçlendiriyor. 18 Mart Çanakkale ve Anadolu için bir dönüm noktası oluyor, Mustafa Kemal Paşa’nın kahramanlığı, Enver Paşa’nın cesareti dünyada yankı buluyor.” diye konuştu.
Fatih Büyük Bir Dehaydı
Fatih Sultan Mehmet’ten 2. Abdülhamid’e kadar birçok padişahın Çanakkale boğazını güçlendirecek hamlelerde bulunduğunu belirten tarihçi yazar Erhan Altunay, “Fatih Sultan Mehmet’in tartışılmaz bir askeri zekâsı var. Bu konuyu daha iyi anlamak için öncelikle coğrafyaya bakmak lazım; bir tarafta İstanbul boğazı var bir tarafta Çanakkale boğazı var. Bu boğazlar tarihten bu yana Anadolu’nun güvencesidir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmeyi aklına koyduğunda ilk hamlesi boğazları kontrol altına almak oldu. İstanbul’da Rumeli Hisarı’nı Çanakkale’de ise Kale-i Sultaniye’yi inşa etti. Fatih gibi bir deha Çanakkale boğazının bir bakıma İstanbul demek olduğunu çok iyi biliyordu. Fatih’ten 2. Abdülhamid’e ve 2. Abdülhamid’den günümüze kadar boğazlar daima önem arz eden geçitler oldu. Fatih Sultan Mehmet’in ve Mustafa Kemal Paşa’nın yüksek tarih bilgisi, dâhiyane stratejileri tarihin seyrini değiştirdi.” dedi.
Pelin Çift ve Erhan Altunay’dan Başkan Işıksu’ya Teşekkür
Konuklar Pelin Çift ve Erhan Altunay, Adapazarı’nda sergiledikleri misafirperverlikten dolayı Başkan Mutlu Işıksu’ya teşekkürlerini iletti. Etkinlik sonunda Başkan Işıksu da konuklara bilgilendirici konuşmaları için teşekkürlerini sunarak hediye takdiminde bulundu.