Sakarya’nın İlham Veren Kadınları Tecrübelerini SATSO’da Paylaştı
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını yürüten TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun gelenekselleşen “Sakarya’nın İlham Veren Kadınları” etkinliği bu yıl da geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Spiker Merve Toy’un moderatörlüğünde gerçekleşen ve Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural’ın onur konuğu olduğu panelde Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Güney Eskiler ve TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Vekili Cahide Yüksel Yücel tecrübe ve tavsiyelerini katılımcılarla paylaştılar.
SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan, Yönetim Kurulu Üyesi Semih Çokay ile Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elvan Bilgehan Dikici’nin ev sahipliğini üstlendiği etkinliğe SAKİKAD Başkanı Nagihan Aygün, İSÜAD Başkanı Sevil Faydalı, Siyasi partilerin kadın kolları başkan ve üyeleri, SATSO Meclis Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ve birçok katılımcı iştirak etti.
“Bu Etkinlik Kararlılığımızın Bir Göstergesi”
Etkinliğin açılış konuşmasını SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Ercan kadınları sürecin dışında tutan toplumların kalkınma yolculuğunun eksik kalacağına dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Bütün çağlar boyunca kadın emeği ve varlığı hem sosyal ve toplumsal hem de ekonomik kalkınma açısından yadsınamaz bir öneme sahip olmuştur. Bugün bir araya gelişimiz de SATSO olarak yalnızca başarı hikâyelerini göz önüne sermek değil; geleceğin üretim vizyonunu kadınlarla birlikte inşa etme kararlılığımızın da bir göstergesidir.
Dünya hızla değişiyor ve bu süreçte ayakta kalmak, daha da önemlisi ileriye sıçramak için nüfusumuzun yarısından fazlasını oluşturan kadınlara da çok önemli bir görev düşüyor. Çünkü ülke olarak kadınlarımızın emeğine ve katkısına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Kadınların iş gücüne ve üretime daha fazla katılması, tercihten öte bir gerekliliktir. Bu konu, sadece sosyal adaletin değil, ekonomik sürdürülebilirliğin de temelidir. Kadının aklını, emeğini, yaratıcılığını üretim süreçlerinden dışlayan hiçbir toplum, kalkınma yolculuğunu tamamlayamaz. Bu nedenle, kadınların sadece iş gücüne değil; karar alma mekanizmalarına, yönetime, inovasyona ve girişimciliğe daha fazla dahil olmalarını sağlamak zorundayız.
Bu konuya bir kalkınma stratejisi olarak bakmak üretim anlamında da bize katkı sunacaktır. Sakarya olarak bu vizyonun taşıyıcısı olabiliriz. Bu konuda dinleyeceğiniz çok güçlü rol modellerimiz var. İyi ki var. Bu başarı hikayelerinin sayısını artırmak da bizim sorumluluğumuzdur. Kadın Girişimciler Kurulumuz aracılığı buna katkı sunmaya gayret ediyoruz. Bugün burada yapılan her konuşma, anlatılan her deneyim, bir başka kadına cesaret olacak. Bu anlamlı buluşmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, böylesi güçlü kadınların sayısının artmasını temenni ediyorum.” dedi.
“SATSO’nun Çalışmalarını Çok Değerli Buluyorum”
Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın ardından kürsüye gelerek katılımcıları selamlayan Sakarya Vali Yardımcısı Selda Dural ise; “Toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliği sorunu yeni bir sorun değil tarih boyunca tüm toplumlarda yaşanan bir sorun olarak gündemde yerini almaktadır.
Dünyada çok ciddi kurallar, anayasal değişiklikler ile kadınlarımızın hakları ve anayasal güvenceleri garanti altına alındı ki ülkemiz de bu duruma karşı olarak bu konuda başı çeken ülkeler arasındadır.
Alışılmış kalıplar, toplumsal normlar, önyargılar ve fırsat eşitsizliğinin birikimi devam eden bu sorunun arkasında yatan en önemli sebeplerdir. Toplumda sadece erkekler değil kadınlar içinde de yer etmiş bir sorundur bu. Kendimizden başlayarak bu önyargıyı kırmak gerekiyor. Bu anlamda ilimizdeki kadın odaklı sivil toplum kuruluşlarının ve de SATSO’nun çalışmalarını çok değerli buluyorum. İçinde bulunduğum idarecilik mesleği de yıllardır erkek egemen bir meslek olarak görüldü ancak 1990’lı yıllarda yapılan anayasal değişiklik ile kadınların da önü açıldı ve ilk giren kadınlardan olmanın şerefini yaşıyorum. Bizler görev yaptığımız yerlerde kız çocuklarına ciddi anlamda rol model oluyoruz ve bu da bizi mutlu ediyor. Fakat anne ve babalarına da rol model olmamız gerekiyor.” dedi.
Konuşmaların ardından etkinliğin panel bölümüne geçildi. Spor gazetecisi ve spiker Merve Toy’un moderasyonundaki etkinlikte katılımcılara kadın girişimciliği, fırsat eşitliğinin sağlanması ve hayat hikayeleri hakkında sorular iletildi.
“Zihniyeti Değiştirmek Gerekiyor”
Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, “İş hayatında önümüzdeki sene 40. yılımı dolduracağım. Maalesef ülkemiz kadının iş hayatına katılmasında halen daha çok geridedir. Öncelikle toplumun düşünce yapısını bu yönde evrimleştirmek gerekiyor. Annem ben ve kız kardeşime mesleklerimizi elimize almadan evlenmememiz konusunda çok ısrarcı ve yardımcı oldu. O zamanlardan bu yana bu düşüncenin daha da güçlenmesi ve genişlemesi gerekirdi. Bugün İstanbul borsasında kayıtlı 119 şirketin yönetim kurulunda maalesef hiç kadın yok. Sadece iş hayatına katılım değil yönetim kadrosunda da eşit şartlar ve fırsatlar yaratılmalıdır. Baskın olan zihniyeti değiştirmemiz gerekiyor. Bir kadın yöneticinin erkek egemen iş dünyasına girmesi, tutunması, network oluşturması çok zor.” diyerek noktaladı.
“Kadınlar Başarıda İnatçıdır”
SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Güney Eskiler, “Ben bir sağlıkçıyım ve işimiz insan ile, toplum ile.. Sağlık sektöründe sürekli insanlara ve topluma dokunmaya çalışıyoruz. Sektörümüz ile toplumu birleştirmenin bir yolunu bulmaya çalışıyorum. Şunu biliyorum ki kadınlarımız her zaman başarıda inatçı ve buna giden yolda yılmadan ilerleyebiliyorlar. Bizim yapmamız gereken şeyin başında kadınlar olarak bir araya gelmemiz gerekiyor. Birlik olursak çok daha güçlü sesimiz çıkacaktır.” dedi.
“Birlikte Güçlüyüz”
TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Vekili Cahide Yüksel Yücel, “İşim gereği yıllarca yüzlerce firmada insanlarla çalıştım. Artık sadece İK konuşmuyoruz; insan hakları, kadın-erkek eşitliği, sürdürülebilirlik, çocuk ve kadın hakları daha çok gündemimizde. SATSO gerçekten iş insanlarını, iş kadınlarını, girişimcileri kucaklayan bir kurumdur ki bunu samimi şekilde hissediyoruz. Kadın için girişimcilikten çok bir mesleğinin olması, altın bileziği olması çok önemlidir. Kadınlara vereceğim en önemli mesaj birlikte güçlüyüz. Birbirimize vereceğimiz her zaman bir tavsiye ve tecrübe aktarımı vardır.” diye konuştu.