Sakarya ihracatı Kasım ayında bir önceki aya göre %55,86’lık artış ve geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %7,5 azalışla 462,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 11 aylık sürecinde toplam ihracat ise 4.4 milyar doları aştı.
Kasım Ayının En Büyük 7. İhracatçı Şehri
Türkiye’nin Kasım ayı toplam ihracatı 19 milyar 340 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Sakarya bu görünümde ülke ihracatına sağladığı %2,42 pay ile Kasım ayında ülkenin en çok ihracat yapan 7. şehri oldu. TR42 bölgesinin ise en büyük ikinci ihracatçı şehri olmayı sürdürdü.
Otomotiv Zirvede, Birçok Sektörde %100 Üzerinde Artış
Kasım ayında Sakarya ihracatında başı çeken 5 sektör sırasıyla, Otomotiv Endüstrisi, Demir ve Demir Dışı Metaller, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Çelik ile İklimlendirme Sanayii oldu. Otomotiv sektörü 410.1 milyon dolar ile ihracatın %88’lik kısmını tek başına karşıladı. Deri ve Deri Mamulleri, Gemi ve Yat Hizmetleri ile Tekstil ve Hammaddeleri sektörü ise önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını %100’ün üzerinden artıran sektörler olarak öne çıktılar.
En Çok İhracat İtalya’ya
Kasım ayında, serbest bölgeler dahil, 127 noktaya ihracat gerçekleştirilirken, en çok ihracat yapılan ülke ise 55.6 milyon dolar ile İtalya olurdu. İtalya’yı sırasıyla Birleşik Krallık, Fransa, Mısır ve Polonya takip etti.
TÜİK Ekim ayı verilerine göre ise, ithalat %17,2 oranında azalışla 223 milyon 652 bin dolar oldu. Ekim ayında Sakarya dış ticaret dengesi 99 milyon 737 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %145 olarak gerçekleşti.
Başkan Altuğ: “Olumsuzlukları Bertaraf Edecek Tecrübeye Sahibiz”
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ; “2020 başlarında yaşadığımız pandemi şoku ve alınan tedbirler neticesinde o yıl gerçekleştirdiğimiz 4.4 milyar dolarlık ihracat dışında, 2017 yılından bu yana 5 milyar dolar bandını geçtik. Aralık aylarını da hep rekorlarla kapattık ve bu yıl da 5 milyar dolar bandını geçeceğimizi düşünüyorum.
İş dünyamız, birçok belirsizliğe ve olumsuzluğa rağmen üretmeye, yeni pazarlara ulaşmaya devam ediyor. Yaşadığımız sürecin getirdiği riskleri ve olumsuzlukları, iş dünyası olarak bertaraf edecek ekonomik tecrübeye sahibiz. Ancak, üreticilerimizin, ihracatçılarımızın, istikrarlı bir döviz endeksi, finansman kaynaklarına ulaşmada kolaylık, hammaddeye erişim sıkıntılarının çözülmesi gibi desteklere ihtiyacı var. Kısacası özel sektör, istikrarlı bir süreç ve piyasa istiyor. Bu yönde yapılan çalışmaları olumlu karşılıyor, ihracatçılarımıza emekleri için teşekkür ediyorum.